Sociale verkiezingen
Business / Financial Services

Sociaal en goedkoop roken

Wie wil er niet goedkoper gaan roken? Met de huidige prijzen van sigaretten en shag is het bijna niet meer te doen. Sterker nog, elk jaar gaan de accijnzen omhoog en als roker wordt je langzaamaan financieel volledig uitgekleed. Waar een pakje sigaretten vandaag de dag 6,30 euro kost (19 sigaretten) zit je gemiddeld op meer dan 33 cent per sigaret. Geen pretje als je meer dan een pakje per dag rookt. Maar er zijn oplossingen.

Stoppen

De meest voor de hand liggende optie om op je rookkosten te besparen is simpelweg te stoppen met roken. Naast een beter gevulde portemonnee levert je dit tevens een betere gezondheid en fysieke conditie op. Maar iedereen bepaalt voor zichzelf wat te doen. Genoeg mensen willen eenvoudigweg niet stoppen, en dat is hun goed recht. Dat de overheid en anti-rook organisaties er alles aan doen om rokers te ontmoedigen moeten ze zelf weten, uiteindelijk is de keuze aan ieder mens zelf. Voor de rokers onder jullie, die totaal niet peinzen over stoppen met roken, zijn er gelukkig meer opties.

Één daarvan is het overstappen op het zelf maken van sigaretten.

Zelf sigaretten maken

Door zelf sigaretten te gaan maken bespaar je tot wel bijna 70% op je rookkosten.

Daar heb je drie dingen voor nodig. Allereerst de sigarettenmaker, dat is de machine die de sigaret voor je maakt. Je hebt hierin handmatige en elektrische varianten. Waar een handmatige sigarettenmaker goedkoper is in aanschaf, maakt de duurdere elektrische sigarettenmaker in een hoger tempo, met minder inspanning, meer sigaretten in dezelfde tijd.

Naast de sigarettenmaker heb je tabak en hulzen nodig.

Proces

Het productieproces is simpel. Je legt een lege huls tegen de tabaksgleuf van het apparaat aan. Vervolgens vul je de gleuf met tabak. Wanneer alles gereed ligt, schuif je bij de handmatige sigarettenmaker de hendel over de lengte van het apparaat op en neer. Bij de elektrische versie haal je simpelweg de hendel over, waardoor de huls automatisch met tabak wordt gevuld.

De uiteindelijke sigaret is bijna niet van een ‘echte’ te onderscheiden. Behalve in prijs dan!

De kosten op een rij  Een sigarettenmaker is een eenmalige investering. Prijzen voor de handmatige versies variëren tussen de 5 en 30 euro en voor de elektrische modellen tussen de 30 en 100 euro. Sigarettenhulzen zijn in verschillende merken, smaken en maten verkrijgbaar. De meest gangbare verpakkingen hebben 200 lege hulzen. Je betaalt gemiddeld rond de 2 euro voor een doosje van 200 stuks. 

Ook tabak is in verschillende merken en smaken verkrijgbaar. Voor een blik van 100 gram betaal je tegenwoordig rond de 18 euro. Met een beetje handigheid en oefening kun je daar rond de 200 sigaretten mee produceren.

Een snelle berekening leert dat een zelfgemaakte sigaret ongeveer 10 cent kost. Vergelijk dat met de meer dan 33 cent voor een sigaret uit een pakje en je komt uit op de eerder genoemde 70% besparing!

Een andere optie

Het alternatief om op je rookkosten te besparen is het aanschaffen van een elektrische sigaret, de zogenaamde e-sigaret. Die is de afgelopen jaren zeer in opkomst geraakt.

Elektrisch roken kenmerkt zich door het feit dat er geen verbranding plaats vindt (wat natuurlijk wel gebeurt bij het roken van een gewone sigaret), maar dat het roken op basis van verdamping geschiedt. Er is dus geen sprake van schadelijke koolmonoxide die in de longen terecht komt.

E-sigaretten zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar: met verschillende soorten voltage, grootte en smaakjes.

E-sgaret met atomizer E-sigaretten bestonden oorspronkelijk uit een batterij, de cartridge en de atomizer. De atomizer was hierbij het verwarmingselement dat je kon hergebruiken. Deze e-sigaret kwam met een navulbare cartridge, die vast zat aan de atomizer. De atomizer werd bijgevuld met een e-liquid die verdampte. N

og steeds zijn deze e-sigaretten verkrijgbaar. Maar nieuwe elektrische sigaretten werden ontwikkeld.

Cartomizer Elektronische sigaretten worden vandaag de dag ook gemaakt waarbij twee onderdelen (cartridge en atomizer) zijn samengevoegd tot één element: de cartomizer.

Een cartomizer lijkt op een filter van een gewone sigaret. De ingebouwde cartridge is hierbij maar eenmalig te gebruiken, niet navulbaar dus. Nadat de vloeistof is verdampt vervang je de complete cartridge.

E-sigaretten zijn ook in wegwerpvorm verkrijgbaar.

De besparingen met een e-sigaret lopen, afhankelijk van hoeveel je rookt, op tot minstens 50%. Het overwegen waard dus!