Sociale verkiezingen
Banen en opleidingen

De verschillende vacatures process operator

Heb jij een mbo opleiding afgerond, dan ben je misschien al eens door de vacatures process operator gelopen, bijvoorbeeld bij STAR. Je hebt dan waarschijnlijk ook al gezien dat er bij verschillende opleidingsniveaus verschillende vacatures worden aangeboden. Ook al zijn dit allemaal vacatures process operator, de werkomschrijving verschilt per opleiding die je hebt gevolgd. Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen drie verschillende process operator banen en deze worden aangeduid met A, B en C. Vanuit daar kun je dan vervolgens weer verder groeien, bijvoorbeeld naar de functie werkvoorbereider elektrotechniek. Hier lees je verder over het verschil tussen deze drie functies en het bijbehorende opleidingsniveau dat je nodig hebt.

Vacatures process operator A, B en C

Als operator A ben je verantwoordelijk voor de werking van de machine. Je programmeert deze niet zelf, maar je houdt via een beeldscherm constant in de gaten of alles goed verloopt. Ontstaat er een probleem, dan grijp je in. Om process operator A te worden heb je minstens mbo niveau 2 nodig. Van de process operator B wordt verwacht dat deze snel kan denken, zelfstandig beslissingen kan nemen en om kan gaan met ingewikkelde productieprocessen. Ook moet deze persoon bekend zijn en instructies kunnen geven aan de minder ervaren leden van de ploeg. Om process operator B te worden heb je minstens mbo niveau 3 nodig. Als process operator C moet je de processen van de gehele fabriek in de gaten kunt houden en niet meer alleen voor één machine. Je krijgt de leiding over een team van operators en levert input over het efficiënter maken van een proces en het optimaliseren van de productie wordt verwacht. Om process operator C te worden heb je minstens mbo niveau 4 nodig.

Van process operator naar werkvoorbereider elektrotechniek

Nadat je de baan als process operator C een tijdje gedaan hebt dan kun je met je baas spreken over een carrière als werkvoorbereider elektrotechniek. In deze baan ben je verantwoordelijk voor het goede verloop van een project en moet daarbij kunnen plannen, calculeren, ingrijpen, coördineren en rapporteren. Om werkvoorbereider elektrotechniek te worden zal je waarschijnlijk bijscholing nodig hebben, maar een goede baas zal je hierbij helpen en steunen. Veel werkvoorbereiders gaan vervolgens leidinggevende functies in en kunnen het heel ver schoppen. Zo kun je van process operator een mooi carrière pad volgen en een zeer interessante loopbaan tegemoet gaan.