Sociale verkiezingen
Financieel

De vacature Financial Controller en de bijbehorende vaardigheden

Reageert u op de vacature Financial Controller, dan reageert u veelal op een leidinggevende functie. Financial controllers zijn binnen veel bedrijven namelijk het hoofd van de financiële administratie, tenzij in de vacature anders is aangegeven, bijvoorbeeld middels de toevoeging ‘junior’. In de rest van het artikel refereert de functie van Financial Controller naar degene die de eindverantwoordelijkheid heeft over de economische gang van zaken binnen een bedrijf. Voor een dergelijke, leidinggevende functie worden harde eisen aan bepaalde vaardigheden gesteld. Scope Finance helpt werkzoekenden en werkgevers de juiste match te vinden.

Een vacature Financial Controller: meer dan een financiële functie

Een vacature Financial Controller betekent niet dat een bedrijf een zoektocht is gestart naar een getallenmens pur sang, maar juist naar een duizendpoot. Dit in tegenstelling tot wat velen vermoeden wanneer ze de functietitel horen. Financial Controllers vormen namelijk een sleutelrol binnen een bedrijf. Een sleutelrol tussen hun eigen team medewerkers, de externe consultants en het management. Vergeet u dus die kantoormedewerker die zich de hele dag door over de cijfers die op zijn bureau liggen, buigt. Dynamiek speelt vandaag de dag een grote rol.

Leidinggeven, communiceren en onderhandelen

Solliciteert u op een vacature Financial Controller, dan wordt er van u dus ook verwacht dat u beschikt over organisatorische en leidinggevende vaardigheden. U kunt nog zo goed zijn in de feitelijke uitvoering van cijfermatige taken, wanneer u geen communicatief vaardige spil in het bedrijf kan vormen, is dit talent een stuk minder waard. De clichématig klinkende benaming ‘teamspeler’ moet op u dan ook zeker van toepassing zijn om met uw team te kunnen samenwerken en onderhandelings- en overtuigingskracht op externe partners toe te passen. Een opleiding in bedrijfskunde of accountancy is voor verreweg de meeste potentiële werkgevers een harde eis. Zonder deze kennis kan een vacature Financial Controller volgens de meesten niet ingevuld worden.

https://www.scopefinance.nl