Sociale verkiezingen
Image default
Cadeau

De maker van de legendarische puzzel, de Hongaarse uitvinder Erne Rubik

De maker van de legendarische puzzel, de Hongaarse uitvinder Erne Rubik, kwam naar Moskou voor de Red Bull Rubik’s Cube 2019 World Cup. Alexander Kanygin sprak met Rubik over de relatie tussen generaties, zijn achternaam en het moderne leven van de legendarische puzzel.
– Laten we beginnen met een heel belangrijke vraag, denk ik, dicht bij iedereen die in zijn jeugd een Rubiks kubus had. Ik kon het niet eerlijk oplossen en heb de stickers gewoon op de zijkanten geplakt. Vertel eens, telt dit als het oplossen van een puzzel?

– Ik wil niet overstuur maken, maar liever niet. Over het algemeen is het oplossen van een puzzel niet altijd het doel. Van kinds af aan vond ik het proces van oplossen leuk, niet het resultaat. Laten we zeggen dat ik van schaken hou, maar niet van een spel, maar van schaakproblemen. Of een kruiswoordpuzzel: het is interessanter om het op te lossen, en niet om alle cellen met letters te vullen en een stuk papier te pakken dat verder onbruikbaar is. Over het algemeen is dit natuurlijk een kwestie van persoonlijke uitdagingen: of je wilt gewoon ontspannen, of je vindt een heel interessant probleem.

– Maar wacht, ik heb het resultaat bereikt.

– Je hebt de kubus gezien als een puzzel die om een ​​oplossing vraagt. En zo dacht ze niet. Toen ik de structuur van de kubus bedacht, bedacht ik een vraag, een probleem. Allereerst voor mezelf, daarna dacht ik niet dat het speelgoed voor de hele wereld zou worden. Er was niemand die me kon helpen en voorstellen, er was niemand om de oplossingen mee te bespreken, ze stonden niet in boeken of op internet. Dus ik was de eerste die de kubus oploste. Maar niet omdat ik de beste ben, het is gewoon dat niemand anders het heeft gedaan.

Over het algemeen zou ik een kubus beschouwen als een object waarin een virtuele, theoretische vraag wordt gesteld. Wiskundigen begrijpen bijvoorbeeld het raadsel van een kubus op hun eigen manier, het is interessanter voor hen om opties voor oplossingen en soortgelijke dingen te bestuderen, en niet alleen speelgoed op kleur samen te stellen.

– Ik weet dat je geen persoonlijk record hebt voor het verzamelen van de dobbelstenen. En in het begin besteedde u een maand aan de oplossing.

– Het is waar. En ik heb nooit geprobeerd een record te vestigen, ik heb er zelfs nooit over nagedacht. Het lijkt mij dat de beste leeftijd voor dergelijke prestaties 15–20 jaar is. Ik ben een beetje oud voor speedcubing (speed cube assembly; huidig ​​record is 3,47 seconden, het is van de Chinese speedcuber Du Yusheng. – Vert.). Toch heb je voor zulke dingen ambitie nodig: ik hou van tafeltennis, zwemmen, zeilen, maar ik was ook nooit van plan om aan deze sporten deel te nemen. Het lijkt mij dat mijn interesses op een ander gebied liggen.

– Wat is het werk van je leven voor jou?

– Het is erg moeilijk om één ding te kiezen, je moet de dingen altijd uitgebreid bekijken. Nu zou ik zeggen dat het belangrijkste in het leven het leven zelf is, of je er nu in hebt plaatsgenomen of niet. Heb je iets gedaan dat daarna overblijft, waarvoor je zult worden herinnerd. Misschien heb je een spijkerbroek gemaakt die was opgenomen in een populaire collectie, en dus werd herinnerd door de samenleving, of misschien heb je een boom geplant die nog vele jaren op dezelfde plek zal groeien. Dit zijn totaal verschillende prestaties, hoe kies je de belangrijkste?

– Het lijkt erop dat de achternaam Rubik al gescheiden van jou leeft? Wat vinden mensen alleen van de puzzel als ze hem horen?

– (Lacht.) Veel mensen denken dat mijn achternaam Rubiks is. Dit is mijn persoonlijke pijn, die voortkomt uit een handelsmerkprobleem: niet Rubik Cube (“Rubiks kubus” – notitie van de redacteur), maar Rubik’s Kubus (“Rubiks kubus” – nota van de redacteur). Maar als je het hebt over een dieselmotor, zeg je niet “de motor gepatenteerd door Diesel”. Dit is trouwens niet de meest voorkomende achternaam in Hongarije, ooit heb ik zelfs geprobeerd om zoiets als een stamboom te bouwen, maar ik kon niet genoeg informatie verzamelen – ik weet alleen dat mijn grootvader stierf in de velden van de Eerste Wereldoorlog.

Heb je ooit brieven ontvangen van boze klanten? Bijvoorbeeld klachten over de complexiteit van het speelgoed.

– Nooit. In de jaren tachtig besloten sommige jongens om op een ongebruikelijke manier geld te verdienen en verkochten ze Cube Smasher – een set van kubus en hamer. Zo lost u alle problemen in één klap op.

Maar als je boos bent dat je de puzzel niet kunt oplossen, is de puzzel duidelijk niet het probleem.
– Volg je momenteel het lot van de kubus? Het is tenslotte al lang geen gewone puzzel meer, het wordt geassembleerd door robots, er is een hele sportbeweging om op snelheid in elkaar te zetten.

– Zeker! Het is alsof je je kind ziet groeien. Vraag me af waartoe hij in staat was. Het is erg moeilijk om in de toekomst te kijken en iets te proberen te voorspellen, de hele tijd kom je voor verrassingen te staan. Het was verbazingwekkend nieuws voor mij dat de kubus is gebouwd met zelflerende intelligentie – zonder enige oplossingsdatabase. Of ik heb een video bekeken van een robotarm die een puzzel in elkaar zet. Hoe kon ik me ooit zoiets voorstellen! Het was onmogelijk te voorspellen dat de wiskundige structuur van de kubus perfect is voor cryptografie: het kan worden gebruikt om verborgen berichten te creëren, aangezien slechts twee delen een groot aantal mogelijke posities kunnen hebben. En als u ze gewoon doorzoekt, kunt u maanden en jaren besteden aan het zoeken naar de sleutel.

Dezelfde robothand lost de puzzel in vier minuten op

– Kent u de “Ok Boomer” meme? Het gaat over de eeuwige botsing van generaties, over een andere kijk op dingen

 

speed cube kopen

 

https://breinbrekers.be