Sociale verkiezingen
Business / Financial Services

Verschillende constructies van een rieten dak

Al jaren wordt riet gebruikt als een voorwerp om een dak mee te bedekken. Maar deze is door vernieuwde technieken, materialen en ook regelgeving nog steeds bezig met het ontwikkelen. Je zou op dit moment echter twee verschillende technieken kunnen opnoemen voor het rietendak die vandaag de dag door professionele rietdekkers gebruikt worden. Als eerste heb je de traditionele, open constructie. Daarbij wordt het riet op latten vast gebonden, maar deze is niet erg brandveilig. De gesloten constructie daarentegen zal wel wat langer mee moeten gaan, is wat mooier en wordt daarnaast ook als de betere van de twee gezien.

Zoals de naam al zegt is de eerste techniek dus een open constructie. Dit betekent dat, op het moment dat je aan de binnenkant van je huis staat en omhoog kijkt in de richting van het dak, je het riet kan zien liggen. Bij zo een open constructie wordt het riet vastgebonden aan een raamwerk. Er wordt daarbij draad om de balken heen geslagen, zodat het riet vast op zijn plek komt te liggen. De tweede techniek daarentegen wordt vandaag de dag meer gebruikt dan de eerste techniek, omdat deze techniek veel veiliger is door de verbetering van materialen en regels en manieren om het riet te binden. Iets wat je hiermee zou kunnen bereiken is dat, wanneer er eventueel een brand uit zal breken, het vuur minder snel om zich heen zal gaan grijpen omdat het niet direct bij het riet kan komen.

Op het moment dat je deze twee constructies met elkaar gaat vergelijken, kan je zeggen dat je beter kunt kiezen voor de gesloten constructie, omdat deze meer voordelen heeft dan de open constructie. Echter ben je wel wat meer kwijt, maar dit zal later worden beloond aangezien de gesloten constructie langer meegaat. Overleg wel altijd met jouw eigen rietdekker.

http://www.rietwerk.nl