Sociale verkiezingen
Business / Financial Services

Hoe leen je op een betrouwbare manier geld?

Als je geld wilt lenen dan ben je misschien geneigd om direct voor de aanbieder te gaan die het minste rente vraagt. Dit is echter niet altijd even verstandig. De goedkoopste hoeft immers niet de beste te zijn. Of je nou Nederlands geld nodig hebt of juist geld voor in het buitenland wilt, je moet natuurlijk de beste organisatie vinden om geld bij te lenen. Wij willen het hier graag hebben over de dingen die een organisatie een goede geldverlener maken.

Flexibiliteit
Bij het uitzoeken van een financiële instelling om geld bij te lenen is het belangrijk dat je flecibiliteit krijgt. Sommige instellingen zijn heel star en rigide als het gaat om de manier waarop de lening moet worden terugbetaald. Het gaat dan om strakke maandelijkse termijnen waar helemaal niet van afgeweken mag worden. Iedere maand betaal je dan een klein beetje van de lening terug. Bij een flexibele lening kun je zelf bepalen of je een maand wat meer of juist minder terugbetaald. Je zit dan niet vast aan bepaalde termijnen en soms niet eens aan een einddatum waarop de lening terugbetaald moet worden. Kijk goed wat de soepelheid van de lening die je wilt afsluiten allemaal toelaat en wat de gevolgen hiervan zijn.

Sneller terugbetalen
Gelinkt aan flexibele leningen is de vraag of je een lening wel of niet versnelt mag terugbetalen. Je wilt immers om verschillende renen niet langer aan een lening vastzitten dan nodig is. Niet iedere organisatie die geld leent staat je toe om deze versnelt terug te betalen als je een maand wat meer geld overhebt. Zorg er dus voor dat je er eentje vindt die hier geen probleem van maakt.

De terugbetaling
Natuurlijk moet je, al voor je een lening afsluit, kijken of je deze realistisch gezien zult kunnen terugbetalen. Komen er een aantal dingen tegelijk maar kun je normaal gesproken best wat geld sparen, dan kun je prima eens wat geld lenen. Geld lenen voor luxe goederen zoals vakanties, gadgets en enzovoort is minder verstandig. Vaak is het beter daar nog even voor te sparen aangezien het meestal dingen zijn die je niet per se meteen nodig hebt. Bedenk dus van tevoren goed of de lening echt nodig en verantwoord is. Lenen kost altijd geld.

Echt de goedkoopste
Zoals we al zeiden hoeft de goedkoopste lening niet altijd de beste te zijn. Een goedkope lening die erg goedkoop uitval t per maand kan bijvoorbeeld erg lang lopen waardoor je uiteindelijk alsnog een hoge rente betaald voor je lening. 

Vergelijkingswebsites
Er zijn verschillende vergelijkingswebsites waar je eens kunt kijken wat voor jouw situatie de gunstigste lening is. Zij hebben in hun bestand vele verschillende leningen van verschillende instanties en kunnen je daarop een overzicht aanbieden van banken en andere instanties die bij je zouden kunnen passen. Lees voor je een lening afsluit ook altijd wat reviews over die geld lenen zodat je weet waar je op kunt rekenen. Zowel positieve als negatieve ervaringen kunnen je iets vertellen over de lening die je wilt gaan afsluiten. Wie weet behoeden ze je wel voor een grote fout of kunnen ze je juist leiden naar een betrouwbare geldverlener.