Sociale verkiezingen
Business / Financial Services

Autodiefstal tegenover woninginbraak

 

Autodiefstal en woninginbraak komen vaak voor. Per dag zijn er honderden gevallen die bekend gemaakt worden. Waar zijn criminelen naar op zoek en wat kunt u er tegen doen? Autodiefstal en woninginbraak hebben heel wat overeen wat betreft hoe kwaadwillenden sorteren welke gevallen wel en niet verkieslijk zijn.

Volgens Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is er in postcode 22 vorig jaar (2017) zo’n 132 sprake geweest van diefstal van personenauto’s. Dit is aanzienlijk minder dan de 184 uit 2013. Het aantal inbraken in Voorburg loopt tot zo’n 44 stuks dit jaar.

Overeenkomsten en verschillen

Vaak werken criminelen hetzelfde. De makkelijkste doelwitten eerst. Dit is niet anders bij auto’s, motors en huizen. Wanneer u uw raam niet sluit op het moment dat u de deur uitgaat, dan is de kans groter dat iemand uw huis verkiest dan een die vergrendeld is.

Ook de periode maakt uit, op de tijdstippen dat men wel de auto gebruikt, maar niet de woning (familiebezoek tijdens Kerst), dan loopt uw woning een groot risico. Maar parkeert u uw voertuig op een afgelegen plek en bent u ‘s avonds thuis, dan is de kans groter dat uw voertuig het slachtoffer is.

In tegenstelling tot een huisslot werkt een autoslot via een elektrisch signaal. Fysieke sloten in woningen worden doorgaans geforceerd, maar een autoslot pakken de dieven anders aan. Zij onderscheppen het elektrische signaal wat uw sleutel afgeeft en openen vervolgens zonder pijn en moeite uw autodeur.

Wat kunt u er tegen doen?

Wat kunt u hier nu tegen doen? In het geval van een fysiek slot is het beste een slotenmaker in te schakelen. Deze kan u alles vertellen over welk stuk hang- en sluitwerk het beste is voor uw woonsituatie. Ook algemeen beveiligingsadvies kan hier worden ingewonnen.

In het geval van de auto kan je een extra controle rondje maken of alles wel echt op slot zit. Komt u erachter dat dit niet het geval is, dan bestaat de kans dat iemand het signaal heeft onderschept en al uw auto heeft ontgrendeld.